Takmer 590 starých televízorov čaká ekologická recyklácia

21.07.2005 Celý región

alebo „ Ohľaduplnosť k prírode sa oplatila“ .\r\nBratislava, 21. júl 2005\r\nVyše 15 ton elektronického odpadu sa nazhromaždilo počas akcie na zber s...
alebo „ Ohľaduplnosť k prírode sa oplatila“ .
Bratislava, 21. júl 2005
Vyše 15 ton elektronického odpadu sa nazhromaždilo počas akcie na zber starých televízorov, ktorá prebehla v apríli a máji na Slovensku. Možnosť vymeniť starý televízor za nový počas siedmich týždňov využili ľudia najviac v Bratislave, Trenčíne, zahanbiť sa nenechal ani východ Slovenska – Košice, Humenné, Poprad a Michalovce.

Každý, kto do konca mája prinesol do ktorejkoľvek z vybraných predajní po celom Slovensku akýkoľvek starý televízor, dostal ako poďakovanie za ohľaduplnosť k životnému prostrediu zľavu na kúpu nového televízora Philips. Projekt „ Vymeňte starý televízor za nový“ iniciovala na Slovensku už po druhýkrát spoločnosť Philips v rámci svojho environmentálneho programu EcoVision, ktorý realizuje celosvetovo od roku 1998.

Projekt spoločnosti Philips „ Vymeňte starý televízor za nový“ podporilo 25 partnerov s ich 97 predajnami elektroniky v 40 mestách Slovenska. Najviac prijímačov sa podarilo vyzbierať v sieťach predajní NAY a DATART na celom Slovensku. Zhromaždené televízory budú následne podrobené separácii na recyklovateľné a nerecyklovateľné zložky, ktoré budú zneškodnené v súlade s platnou legislatívou a ekologickými normami. Odbornú ekologickú recykláciu viac ako 10 ton z celkového množstva elektronického odpadu, pochádzajúceho z tohotoročnej akcie zabezpečia partneri projektu. O zvyšok – viac ako 5 ton, sa postará spoločnosť Philips prostredníctvom špecializovanej firmy. „ Nefunkčné staré televízory sa podrobia úplnej demontáži. Materiálovo využiteľné zložky sa opätovne použijú vo forme druhotných surovín. Napríklad sklo z televíznych obrazoviek sa po úprave na špeciálnej linke využije na výrobu nových TV obrazoviek. Materiálovo nevyužiteľné zložky sa energeticky zhodnotia vo forme alternatívneho paliva. Celý proces spracovania TV prijímačov prebieha v súlade s legislatívou Európskej únie prevzatej aj do nášho právneho poriadku, “ povedal Ing. Vojtech Chovanec zo spoločnosti Arguss, ktorá má v oblasti recyklácie elektroodpadov dlhoročné skúsenosti.

Tohtoročná akcia výmeny televízorov je súčasťou druhej etapy programu Philips EcoVision, ktorý prebieha v rokoch 2002 – 2005. V rámci jeho prvej etapy sa v roku 2001 zrodil na Slovensku originálny projekt „ Vymeňte starý televízor za nový“ s cieľom zozbierať a následne ekologicky zlikvidovať čo najviac starých televízorov. Vtedy sa podarilo zozbierať viac ako 800 prijímačov. Počas tohtoročnej - druhej fázy programu, obyvatelia Slovenska odovzdali 589 televízorov. Jeden z prijímačov, pamätník zo 60-tych rokov, našiel svoje miesto v múzeu.

Program Philips EcoVision (rozdelený do dvoch etáp: 1998-2002 a 2002-2005), zameraný na vývoj a výrobu ekologických produktov, je súčasťou globálnej ekologickej politiky spoločnosti Philips, ktorá si predsavzala stať sa svetovým lídrom v oblasti ekológie. Cieľom programu je zaviesť EcoDesign na všetkých úrovniach vývoja produktov s ohľadom na päť kľúčových oblastí: hmotnosť, nebezpečné látky, spotreba energie, obaly a v neposlednej rade recyklovanie a likvidácia. Viac informácií nájdete na http://www.philips.com/about/sustainability/section-14064/index.html
Katarína Poláčková, PRime time
 

Vyberte región

mark